torstai 1. joulukuuta 2016

VIRHEENI VIIME KERRALLA

lääkis, lääketieteellinen, opiskelu
 
 

Heippa ja ihanaa joulukuun ensimmäistä päivää! Olen ollut maanantaista asti flunssassa kotona, joten mitenkään erityisen hyvä viikko nyt ei ole ollut lukemisten tai minkään muunkaan kannalta, mutta ainakin olen laittanut blogin ulkoasua jouluisempaan suuntaan! Joulu ja ensi vuosi siis lähestyvät, joten ajattelin palata viime hakukertaan ja miettiä mikä minulla meni silloin pieleen. Kuvat ovat muuten viime talvelta, että ihan näin paljoa lunta ei taida vielä meidänkään metsissä olla!

1. KIIREHTIMINEN
Minulla oli aikaa vuosi ja käytävänä 18 kirjaa, vain bilsaa osasin ennestään. Tuli kiire hyvinkin useasti, sillä uuden asian omaksumisessa menee yllättävän kauan aikaa, ja lukutekniikka ei ollut kunnossa, vaikka siltä se silloin tuntui. En kerennyt kertaamaan, enkä perehtymään mihinkään asiaan syvemmin, sillä kun sain tehtävät tehtyä kappaleesta siirryin uuteen aiheeseen ja asiat jäivät siihen. Jos en olisi pitänyt niin kiirettä sen kanssa että kerkeän käydä kaikki asiat läpi, olisin varmasti menestynyt paremmin pääsykokeessa. Olisin muistanut enemmän asioita, sillä olisin osannut ne hyvin, ja olisin voinut ottaa aikaa niiden kertaamiselle. Mitäkö siis opin? Tällä kertaa en kiirehdi vaan teen kaikki tehtävät ajatuksen kanssa! Keskity siis lukiessasi ymmärtämiseen, älä siihen että tämäkin asia täytyy saada käytyä tänään, muuten en kerkeä käydä kaikkia asioita läpi.

2. AJANKÄYTTÖ
En hallinnut yhtään ajankäyttöäni. Lukupäivästä osa meni siihen että tein ruokaa, värkkäsin kännykällä enkä jaksanut keskittyä. Jälkeenpäin hyvin turhauttavaa muistella kuinka käytin aikani kaikenlaiseen turhaan, ja kuinka helposti luovutin vaikeiden tehtävien tekemisessä ja aloin värkätä puhelimella. Tälle hakukerralle hankin hieman selkärankaa, pitävän suunnitelman ja puhelimeen sovelluksen jonka avulla en selaile sillä kesken opiskelun! Sovellus on Forest ja sen saa ainakin Android-puhelimiin. Olen saanut paljon enemmän aikaseksi kun määritän opiskeluajaksi esim. 35 minuuttia ja kännykkä hälyttää kun se on ohi. Sitten voin joko pitää tauon tai jatkaa opiskelua jolloin sovellus laskee jatketun ajan. Kätevä tapa myös seurata opiskelujen edistymistä.

3. AIKATAULUN TEKO
Älä tee liian tiukkaa aikataulua. Jos tuletkin kipeäksi ja et voi lukea kolmeen päivään, saat aikaan hirveästi stressiä ja joudut tekemään taas aikataulun uusiksi. Olen päättänyt tälle kerralle laittaa ylös vain että luenko fysiikka vai kemiaa, ja suurinpiirtein milloin pitää saada mitäkin valmiiksi. Ylös olen myös merkannut harjotuskokeiden ajankohdat, jotka teen lähes samoina päivinä mitä Mafynetin kurssilaiset tekevät. Aikataulun tarkka tekeminen on oikeasti vaikeaakin, sillä sitä on vaikea sanoa meneekö yhden tehtävän kanssa lopulta viisi minuuttia vai kaksi tuntia! Joten älkää tehkö liian tiukkaa aikataulua, mutta älkää liian löysääkään. Laittakaa tavoite tuntimäärä ylös, päättäkää milloin luette mitäkin ja sitten kalenteriin noin päivämäärät milloin esimerkiksi olisi hyvä BI04 kurssin olla läpikäytynä. Palaan lukusuunnitelmaan tekoon vielä erillisessä postauksessa.

4. VAPAA-AIKA
Pidä kiinni vapaa-ajastasi, harrastuksista ja pelkästä olemisesta. Sitä tulee hulluksi jos ei anna aikaa itselleen ja ajattelee vain pääsykoetta. Esimerkiksi yhdesta tai kahdesta täydestä vapaa-päivästä viikossa saa paljon energiaa taas jatkaa lukemista! Muuten vain väsyy pikkuhiljaa, kaikki tökkii ja hermostuttaa, ja kohta huomaatkin että et vain jaksa. Joten kun teet aikataulua, huomioi vapaapäivät, huomioi se, että voit tulla kipeäksi ja tarvitsetkin lisää vapaapäiviä. Harvemmin mikään nimittäin menee täysin niin kuin olet suunnitellut, joten ota muuttuvat tekijät huomioon. Ja nauti vapaa-ajastasi, mene ulos, nää kavereita! Tärkeää, hyödyllistä ja rentouttavaa. En voi tarpeeksi korostaa vapaa-ajan tärkeyttä, itse en siitä viimeksi tarpeeksi hyvin huolehtinut. Vapaa-aikaa ei ollut, sillä en hallinnut ajankäyttöäni, kiirehdin ja tein aikataulun väärin. 


2 kommenttia: