sunnuntai 8. tammikuuta 2017

PARANNA OPISKELUASI
   Hei! Näin se vain tammikuun eka viikko on pian ohi. Oon viikonlopun kelkkaillu ja rentoutunut, viikonloppuisin en lue. Nyt viimeistään useimmat lääkikseen hakijat ovat aloittaneet lukemisensa ja rutiinit ovat alkaneet muotoutua. Lukeminen ei välttämättä ole lähtenyt käyntiin parhaalla mahdollisella tavalla, tai olet lukenut jo niin kauan, että alkaa motivaatio ja keskittyminen kadota. Listasin opiskelua haittaavia häiriötekijöitä ja ongelmia, sekä ratkaisua niihin, jotta saadaan lukeminen jatkumaan onnistuneesti!


1: Keskittyminen katoaa kesken päivän tai lukemisen, ja alat selaamaan puhelintasi.


 Itse etsin tähän viime vuonna monia eri apuja, mutta parhain oli puhelimeen ladattava sovellus, johon pystyy määrittelemään opiskeluajan. Itse käytän Forest nimistä sovellusta. Jos käytän puhelinta kesken ajan laskemisen, kuolee kasvattamani puu ja sovellus ilmoittaa että keskeytin ajan. Sovellus on kätevä, se laskee myös itsemäärätystä ajasta ylimenevän ajan, eli jos haluankin jatkaa lukemista vielä puolen tunnin jälkeen, enkä koskea puhelimeen kesken laskun, jatkaa sovellus ajan kirjaamista. Sovelluksen avulla on siis erittäin helppo seurata opiskeluun käytettyä aikaa! Kuvissa on edellisviikkoni saldot, sekä yleiskuva sovelluksesta. Suosittelen kokeilemaan, jos puhelimen sammutus tai kauemmas vienti ei auta.

2. Huono rutiini, et saa aloitettua lukemista haluamanasi aikana.

 Tähän ei taida lopulta auttaa mikään muu kuin itsekuri, mutta päivän etenemistä voi helpottaa oikeilla rutiineilla. Tee itsellesi koko päivän aikataulu, ei liian tarkkaa vaan suurpiirteinen. Kirjoita ylös asiat mitä haluat ja mitä täytyy tehdä, ja missä vaiheessa ne haluat tehdä. Tämän pitäisi helpottaa lukemisen aloittamista oikeaan aikaan, kun et keksi sen tilalle muuta tekemistä, esim. siivoamista. Minulla on myös tapana siistiä paikat illalla valmiiksi, niin voin aamulla syödä aamupalan ja aloittaa heti lukemaan puhtaassa ympäristössä.

3. Yhdessä asiassa jumittaminen, lukeminen ei etene

Tämä taitaa olla tuttua meille jokaiselle; eteen tulee vaikea aihe, jota vain pänttää tai siinä jumittaa. Asiaa ei ymmärrä tai lasku ei etene. Tässä tilanteessa kannaattaa pitää tauko, tai jättää aihe seuraavalle lukukerralle. Lasku kannattaa merkitä ylös ja palata siihen myöhemmin. "Jumitusta" ei kannata pitkittää, jotta keskittyminen ei kerkeä herpaantua liikaa ja lukeminen ei sitten enää loppupäivänä suju hyvässä flow'ssa.

4. Ympäristö on sekainen ja sotkuinen, tekee mieli siivota eikä lukea

Mainitsinkin rutiineissa että edellisenä päivänä pyrin siistimään keittiön, jotta aamulla on helpompaa aloittaa lukeminen. Monesti kotona lukiessa, kun yrittää keskittyä opiskeluun, ajatus karkaa sotkuisena olevaan ympäristöön, ja kohta huomaa olevansa siivoamassa. Muualla kuin kotona lukiessa tämä ei varmasti ole ongelma, mutta jokainen joka viettää päivät kotona opiskellen tietää tämän tunteen! Tähän auttaa suunnitelmallisuus ja illalla siistiminen. Yksin asuessa on helpompi kontrolloida sotkuja, mutta jos talouteen kuuluu myös muita ei se ole vain itsestä kiinni. Minulle on tärkeää että aamuisin on siistiä, ja voin luvata että toinen puolisko on toisinaan kuullut tästä. :D Mutta siisti ympäristö vain yksinkertaisesti parantaa keskittymistä, ainakin minulla.

Toivottavasti vinkeistä on hyötyä ja pystyt muuttamaan tapojasi parempaan suuntaan, jos näitä huonoja tapoja ja ongelmia ylipäänsä löytyy. Itselleni teki ainakin hyvää kirjata näitä ylös, kysellä ja kuunnella muiden ideoita, vinkkejä ja mielipiteitä.
Hyvää tulevaa lukuviikkoa, palataan taas!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti