sunnuntai 15. lokakuuta 2017

NÄIN TEET LUKUSUUNNITELMAN


Heippa! 
Aattelin nyt jakaa parhaat vinkkini lukusuunnitelman ja aikataulun tekemiseksi. Tässä pari hakukertaa jo kokeneena voisin sanoa oppineeni kantapään kautta parikin asiaa suunnitelman teosta.
Edelliseen postaukseen aiheesta pääset tästä! Sitten asiaan.

1. Paljon aikaa pääsykokeeseen on
Eli ihan ensimmäisenä tsekkaa kalenterista paljon sinulla on valmistautumisaikaa. Jos kokeen päivämäärä ei ole tiedossa, voit silti arvioida edellisten vuosien perusteella milloin koe pidetään. Lääketieteen pääsykoe on 16.5.2018, joten aikaa tässä on vielä melko paljon.

2. Kirjoita kalenteriin pakolliset menot
Sitten kalenteri käteen ja merkkaamaan kaikki menot ja tulot. Jos esimerkiksi valmennat jossain tai on esimerkiksi ratsastustunteja, kirjaa ne kaikki ylös. Juhlapäivät, työt, you name it, kaikki joka "vie" aikaa lukemiselta niin ylös kalenteriin. Nyt sulla on sitten enemmän tai vähemmän tyhjää tilaa, johon merkataan lukemiset.

3. Päätä aikataulusi
Nyt päästään vihdoin asiaan. Eli sitten mietit miten aiot aikatauluttaa lukemisesi. Luetko 8-16 ajatuksella, vai joudutko soveltamaan enemmän, luetko viikonloppuisin vai jätätkö ne vapaaksi jne. Kalenterista näät omat "rajasi", eli milloin sinulla on mahdollista lukea. Ja en siis tarkoita, että merkitse kalenteriin "luen kemiaa 8-10" vaan paljon käytät päivästäsi lukemiseen!
Itse olen päättänyt että luen juurikin aamut ja päivät, illat ovat vapaata. Jos aamusta on töitä, se päivä luultavasti on vapaa, jos taas on minun perus iltavuoro, niin luen aamupäivän. Tästä on helppo kehittää rutiini, joka kantaa pääsykokeeseen asti.

4. Aineiden rajaus
Tällä tarkoitan sitä itse lukusuunnitelman laatimista. Mitä täytyy käydä läpi mihinkin mennessä. Sitten sijoittamaan niitä kalenteriin. Suosittelen katsomaan pidemmälle ajalle ns. suuret linjat, mutta en jakamaan aiheita tietyille päiville liian tarkkaan, varsinkaan pitkällä aikajanalla. Se tuottaa stressiä jos siinä ei pysy, ja eihän siinä pysy, sillä on vaikea arvioida paljon mikäkin aihe vie lopulta aikaa. Aineita per päivä kannattaisi ottaa max 2, sillä siirtyminen aiheesta toiseen vie aina aikaa. Pariin aineeseen keskittymällä syventymiseen jää enemmän aikaa. 
Eli tiivistettynä, kannattaisi tehdä tarkempi suunnitelma aina esimerkiksi viikoksi eteenpäin, ja siihen merkata aiheet mitä täytyy käydä, ja niihin käytetään sen verran aikaa kun koet tarpeelliseksi. Itse en kirjoita ollenkaan ylös "kemian liuokset 8-10, sitten seuraava aihe", sillä jos en kerkeä käydä asiaa tuossa välissä, en pysy suunnitelmassa=stressaa.

5. Päivitä
Tämä helposti unohtuu, tai jos suunnitelmaa joudutaan päivittämään, saatta iskeä tunne että on epäonnistunut. Suunnitelman läpikäynti säännöllisesti ja sen päivitys on todella tärkeää! Päivityksessä kannattaa huomioida oletko pysynyt suunnitelmassa, tarvitseeko jotain muuttaa? Onko taktiikassa hiottavaa, onko tullut lisämenoja, kerkeänkö käydä kaikki aiheet läpi ajoissa? Täytyykö lukutunteja lisätä/vähentää? Itse seuraan Mafyn käyrää, joten en sen kummemmin seuraa miten etenen. Maanantaina tai sunnuntaina käyn aina tulevan viikon aikataulun läpi ja merkkaan lukuajat, joten päivitän aikatauluani periaatteessa joka viikko.

Eiköhän tässä ollut nyt kasa vinkkejä, voisin syventyä vielä jossain vaiheessa tohon miten minä opiskelen!
Tsemppejä alkavaan viikkoon. :)

3 kommenttia:

  1. Hyviä vinkkejä! Mä olen vähän samanlainen, etten halua tehdä ihan mahdottoman tarkkaa suunnitelmaa, koska sitten harmittaa, jos ei pystykään toteuttamaan sitä. Mulla on sellainen karkea runko mielessä - tyyliin "loppuvuosi kemiaa ja fysiikkaa mafynetillä ja tammikuussa myös bilsa mukaan" ja sitten viikko kerrallaan teen tarkemman suunnitelman. Aikuislukion kurssit antavat tietyn rytmin, sillä pyrin tekemään aina kaikki kotitehtävät, ettei kokeisiin tarvitse päntätä hirveästi erikseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. :) Samalla tyylillä mennään, Mafy hoitaa ton aikataulutuksen kyllä niin hyvin, että ei tarvi paljoa itse suunnitella!

      Poista
  2. Tosi hyvän kuuloset suunnitelmat, ite tein melko samalla lailla että en tarkkaan kirjottanu lukusuunnitelmaa mutta päätin mitä luen minäkin päivänä. Ja jos ei sitten millään lähteny esim fyssa käyntiin niin suosiolla vaihoin ainetta, ja laskin fyssaa sit sen aineen päivänä.
    Sen verran kuitenkin aikataulutin että katoin paljonko on viikkoina aikaa per kurssi ja vielä siten että puhtaaöle kertauksellekin jää viikkoja ennen pääsykoetta. Eli arvioin etukäteen että mitkä on itelle vaikeimpia kursseja ja jätin niille enemmän aikaa. Tätäki joutu kyllä rustaamaan ja magnetismiin esim meni lopulta enemmän aikaa ku arvioin mikä oli sitte bilsasta (kurssi1) pois. Tosin Mafy ilmeisesti auttaa tälläsessä aikataulutuksessa? Itellä ei sitä ollu mut vaikutti ja vaikuttaa kyllä hyvältä kurssilta ja oon kuullu siitä vaan hyvää mikä on melko harvinaista valmennuskursseista puhuttaessa :)
    Tsemppiä lukemiseen hirveesti! Siulla on aivan huikee asenne :)

    VastaaPoista